Als je even genoeg hebt van Netflix en je wil je ogen wat rust gunnen, maar toch entertaint worden, luister dan eens naar een podcast. Over Japan bijvoorbeeld.
De podcasts die ik hier noem, zijn te vinden en beluisteren via je favoriete app zoals Apple Podcasts, Stitcher of Spotify.
English News – NHK WORLD RADIO JAPAN
Ja, het nieuws. Wat kan ik hier verder nog over zeggen. Het dagelijkse nieuws uit Japan in het Engels. Je kunt het alleen niet langer dan een dag geleden terugluisteren, maar goed, dan is het toch al oud en geen nieuws meer.
Engels gesproken.
De uitzendingen duren een kwartiertje.
History of Japan Podcast
Deze Isaac Meyer heeft niet stil gezeten. Sinds maart 2013 heeft hij meer dan 400 afleveringen opgenomen over de geschiedenis van Japan in de breedste zin van het woord. De eerste afleveringen gaan over Japan van de prehistorie tot nu en daarna waaiert hij alle kanten uit, en dat bedoel ik positief. Van A day in the life of Edo Japan tot Family Matters – the Von Siebold family. Van een serie afleveringen over samurai en de geschiedenis Tokyo door de eeuwen heen tot een bespreking van John Clavell’s Shogun en de oorsprong en geschiedenis van sumo.
Isaac is niet altijd de meest geanimeerde vertelkunstenaar, en ook de kwaliteit van de geluidsopnamen laat soms wat te wensen over, maar de inhoud maakt alles goed.
Als je alle afleveringen hebt beluisterd, hoeven ze jou niets meer wijs te maken.
Engels gesproken.
De meeste afleveringen zijn ruim een halfuur lang.
Uncanny Japan
Thersa Matsuura is een Amerikaanse expat die al haar halve leven in een stadje aan de kust van Japan woont. Haar podcasts gaan over Japanse mythen, volksverhalen, bijgeloof, geschiedenis en taal. Een beetje donkere mystiek tussen al die roze sakura-verhalen die over Japan de ronde doen.
Thersa is schrijfster en in haar speurtocht naar materiaal voor haar verhalen blijft er wel eens wat over wat ze niet gebruikt, maar wel heel interessant en leuk is, en daar vertelt ze dan over. De opnames zijn van hoge kwaliteit, ze heeft een prettige stem en vooral de omgevingsgeluiden (via binaurale opname) maken het luisteren extra bijzonder.
Zeer warm aanbevolen.
Engels gesproken.
De meeste afleveringen duren maximaal twintig minuten.
Deep Dive
Sinds november 2018 heeft de Japan Times een wekelijkse podcast over achtergronden bij het nieuws. Oscar Boyd gaat in gesprek met gasten over wat er in Japan speelt: de hernieuwde walvisvaart, het groeiende aantal hikikomori, en de hit-serie Terrace House. Om maar wat te noemen. Actueel en entertaining.
Niet altijd goed verstaanbaar in verband met diverse accenten; goed blijven opletten dus. Op de website vind je achtergrondartikelen bij de podcasts.
Engels gesproken.
De meeste afleveringen duren een half uur tot drie kwartier.
Japan eats
Remco Campert had het over eetlezen; ik introduceer eetluisteren. Het Heritage Radio Network heeft sinds mei 2015 een fijne podcast over de Japanse keuken. Vanuit een studio in Brooklyn praat de Japanse Akiko Katayama elke week met gasten over Japans eten en de Japanse eetcultuur. Story of Matcha, Sumo Food, The Incredible Power of Natto, Tsukemono: The Unexplored World of Japanese Pickles en Let’s Make Wagashi Japanese Sweets!; het klinkt allemaal even heerlijk bij een boterham met kaas.
Niet altijd even goed verstaanbaar vanwege diverse zware accenten, maar het blijft lekker. Let wel: restauranttips en andere aanbevolen zaken bevinden zich veelal in de US. En het zou Amerika niet zijn als er niet zo nu en dan een commercial voorbij schuift…
Engels gesproken.
Met de meeste afleveringen ben je een klein uur zoet.
Reisgenoten podcast (losse aflevering)
Aflevering 5: Tempels en wolkenkrabbers in Japan (01:08:39)
Daisy Scholte praat met Niels de Jager over zijn reizen naar Japan. Over Tokyo, Kyoto, Kanazawa, Nikko, sento, warenhuizen, shinkansen, het gebruik van slippers en het geluid van Japanse stoplichten. En als Daisy aan het einde verzucht dat Japan gewoon ontzettend duur is, volgt daarna nog een special: Japan voor duizend euro (24:08). Over dat dat best wel meevalt.
Leuk voor mensen die voor het eerst op vakantie gaan naar Japan.
Geeky Dingen (losse aflevering)
Aflevering 15: Studio Ghibli: De liefde voor jonge meisjes en pratende poezen (01:40:22)
Geeky Dingen is een podcast over popcultuur; films, series en comics met Thom Aalmoes, Linda Duits en Sidney Smeets. In deze aflevering hebben ze Philo Ouweleen te gast en praten ze over de films van Studio Ghibli. Over de betekenis van de films, activisme, shintoïsme, over realistische fantasiebeelden en het Ghibli Museum.
Voor de Ghibli fans.
Nog meer film? Luister dan ook naar deze aflevering van Cinema OVT van de VPRO, over Godzilla (40:00).
Bureau Buitenland (losse aflevering)
Japan voorbij de clichés (25:48)
Jeroen van Kan in gesprek met Luk van Haute (Japanoloog, schrijver en vertaler) naar aanleiding van het boek dat Luk schreef ‘Japan, schetsen uit een leven.’ Over Japan dat vaak als een rariteitenkabinet wordt neergezet; een land met een monocultureel beeld dat de nationalistische stroming in Japan maar wat graag in stand wil houden. Of zijn er ook onderdelen van het clichébeeld die kloppen?
In het Rijks (losse aflevering)
Aflevering 1: De Tempelwachters (10:16)
Scholier Adil Boughlala vraagt zich af waarom er twee enorme beelden van tempelwachters in het Rijksmuseum staan en niet in Japan – waar ze vandaan komen. Met zijn vraag komt hij al snel terecht bij Menno Fitski, conservator Aziatische kunst. Hij vertelt over de imposante beelden, hoe ze in Nederland terecht zijn gekomen én hoe museumbezoekers reageren op deze boeddhistische reuzen.
Niet alle kunst uit Japan is zen, blijkt.
Met Groenteman in de kast (losse aflevering)
Aflevering 4: Hoe vertaal je een Murakami? (20:32)
In deze vierde aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur hoor je Gijs Groenteman in gesprek met Elbrich Fennema, een van de vertalers van de nieuwe roman van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Want hoe vertaal je een Murakami?
Voor lezers die ook luisteren.