Er zijn mensen die naar Japan gaan met een lege koffer met daarin een iets kleinere, volle koffer. Die lege koffer wordt dan gedurende de reis langzaam gevuld met souvenirs, en dan terugvliegen met twee stuks ruimbagage. Dat noem ik nou power shoppen. Daar ben ik niet van. Om eerlijk te zijn: ik ben helemaal niet zo’n shopper. Maar ja, als je dan toch in Japan bent… Dan zijn er toch altijd wel een paar dingen die ik meeneem. En voordat je het weet sta je bij Don Quijote (een grote discount winkel in Japan) en ligt er ineens zo’n superhandig opvouwbaar tasje in je mandje omdat alles wat je net gekocht hebt echt niet meer in je koffer past. Zo gaan die dingen.
Maar voorlopig gaan we even niet naar Japan; ik althans niet. Nu ken ik inmiddels genoeg mensen (vooral via Instagram) die wel wat voor me willen kopen en opsturen als het online niet te krijgen is, maar waarom zou je als er hier in Nederland heel veel te koop is? Een kleine speurtocht op internet en m’n social media kanalen levert al heel wat mogelijkheden op voor het verkrijgen van mijn favoriete Japanse zaken.
Als ik mijn souvenirs zo eens bekijk (zie foto onderaan de pagina), dan zijn deze grofweg in vier categorieën in te delen: eten & drinken, (huid)verzorging, stationery en boeken. Ik ben een vrouw met bescheiden wensen.
Goed, en waar koop je dat dan allemaal in Nederland? Ik heb het even op een rijtje gezet voor je.
(Disclaimer: wellicht ten overvloede maar ik zeg het toch maar even: niet alles wat op mijn foto staat is een-op-een te koop in Nederland, maar wel heel vergelijkbaar)
Eten & drinken
Manmanman, ik eet en snack wat af in Japan. Ramen, gyoza, sashimi, tempura, tonkatsu, curry, chips, tayaki, onigiri, en snoep, heel veel snoep. En drankjes uit de vending machines, ook altijd leuk. En er gaat ook van alles terug naar Nederland: zakken KitKat, interessante snackjes, groene thee, van die handige misosoepzakjes…
Maar heel veel van die dingen kun je ook gewoon hier kopen. Vaak wel iets duurder, maar ach, altijd nog goedkoper dan heen en weer naar Japan.
Zo bestelde ik bij Seikatsu een doosje vol Japanse soda. Want daar hebben ze meer dan genoeg van: Ramune (bijna 20 smaken), Calpis, Mount Fuji cider, Coca-Cola Sakura, groene thee cola… Naast (fris)drank verkopen ze nog veel meer; neem maar eens een kijkje.
Het kind komt in mij naar boven als ik op de snoepafdeling van MostCutest.nl rondneus. Echt, ik bestel hier altijd voor belachelijk veel geld aan Japans suikerwaar. KitKat, Caramel Corn, Pocky, Oreo Sakura… Ik hou er zo van! Voor alle dingen kawaii zit je hier trouwens ook goed.
Voor de wat meer volwassen Japanse etenswaren ga je natuurlijk naar de grootste Aziatische supermarkt in Nederland, Amazing Oriental. Daar haal je alles voor je Japanse maaltijd; van Kewpie mayonaise tot umeboshi en van allerlei soorten miso pasta tot furikake. Ook hebben ze een speciale bezorgservice voor verse en diepvriesproducten, zoals enoki, shiso-blaadjes gyoza vellen of zakken kant en klare gyoza als je zelf geen zin hebt om ze te maken. Maar nog leuker is het om naar een van hun filialen te gaan en daar ‘live’ je boodschappen te doen. Daar kun je zomaar een uur zoet mee zijn. Ik vind dat echt een van de leukste uitjes hier in Nederland.
(Huid)verzorging
Elke avond maak ik mijn gezicht bijna ritueel schoon. Eerst met olie, om vooral de oogmake-up te verwijderen, dan was ik met een face wash en tot slot top ik alles af met een toner. Het maakt niet uit hoe laat het is geworden, deze routine zit erin gebakken; ik moet het echt wel heel erg bont hebben gemaakt wil ik het overslaan. En dan een, twee keer per week scrubben en een masker. Voilà, allemaal informatie waar je op zat te wachten.
Ik ben niet zo erg van de make-up (HEMA is favoriet), maar dus des te meer van de reiniging en verzorging en dat zit je in Japan helemaal goed. Elke keer gaat er wel een tube van het een of ander mee, een sheet mask, lippenbalsem, een oogmasker, van die papieren rijstvelletjes om mee te blotten; dat soort dingen.
Maar die koop je dus net zo makkelijk hier in Nederland.
Onlangs opende Murasaki Cosmetics haar virtuele deuren en daar ben ik hartstikke blij mee want daar hebben ze alles wat mijn hartje begeert. Wat kan ik zeggen: Senka Perfect Whip, Hada Labo lotion, LuLuLun sheet masks; allemaal Japanse basics die je in huis wil hebben.
Ook Sterre Rose Beauty heeft een fijn assortiment natuurlijke J-beauty merken; iets meer dan basic.
Stationery
Stationery is (even in het kort) alles waarop en waarmee je kunt schrijven, plus alle accessoires waarmee je de papierwaren kunt opleuken. Dus van notitieboeken en planners, (vul)pennen en potloden tot stempels en stickers, masking tape en ephemera.
Nou, daar weten ze in Japan wel raad mee! Winkels en warenhuizen vol met prachtige stationery, van spotgoedkoop tot heel exclusief. En ik wórd daar toch hebberig van… Ik ben niet van de diehard journaling, maar een pagina in mijn planner opleuken met een stickertje hier en daar, het verfraaien van een ansichtkaart met washi tape of een vulpotlood dat automatisch roteert zodat je altijd een scherp puntje hebt: heerlijk.
En daar hoef je niet helemaal naar Japan voor.
Want je bestelt je spulletjes gewoon bij Cafe-Analog. Favoriet bij mij: de stempels van Eric Smallthings, de Cafe Analog ‘Best of Japan’ stempels en die prachtige Japanse Maiko & Geisha washi stickers. Extra: de hele community vibe, de blogs en het live Stationary Cafe (in betere tijden..).
Geen community, maar wel een fijne webshop vind je bij Zilte. Favoriet: de MT washi tape natuurlijk! Simoon geeft trouwens ook washi tape workshops (die je ook voor thuis kunt bestellen).
Tot slot een winkel die je ook kunt bezoeken: Like Stationery, in Amsterdam. Je kunt wel zien dat deze winkel gerund wordt door een designer; prachtige en lekker strakke vormgeving; een genot om naar te kijken. Hebben, al die notitieboekjes.
Boeken
Ik lees nu een stuk minder dan vroeger en dat komt door m’n iPhone; daar zit ik vaker op te pielen dan me eigenlijk lief is. Dus daar moet ik maar eens vanaf, want ik merk dat de meeste tijd ten koste gaat van het lezen. Dat weerhoudt mij er overigens niet van om boeken te kopen, stapels. In Japan hebben ze daar een mooi woord voor: ‘tsundoku’. Dat betekent zoiets als ‘het stapelen van boeken die niet gelezen worden’. Ik heb inmiddels een apart boekenrekje voor mijn Japanse romans/boeken over Japan. Veel kocht ik in Japan zelf, bijvoorbeeld bij de prachtige boekhandel Daikanyama Tsutaya.
Die boeken kun je steeds vaker ook in Nederland krijgen. Ja, die kun je natuurlijk kopen bij de grote blauwe webshop, maar wat is daar nou aan? Koop liever bij gespecialiseerde (online) winkels.
Bijvoorbeeld bij Yoyogi Park, een online boekhandel en uitgeverij uit Den Haag die gespecialiseerd is in boeken over Japan. Kijk maar uit, voor je het weet geef je hier een maandsalaris uit om je tsundoku te spekken.
Bij Roppongi en Batsu koop je je Japanse romans en kookboeken. Naast al die andere leuke Japanse zaken natuurlijk… En bij Batsu kun je ook nog eens gewoon ouderwetsch langs, in Groningen. Doen hoor.