Als je aan typisch Japans eten denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan sushi of ramen. Maar ik denk dan vooral aan… curry! Oh man, als ik dat eet, ben ik in Japan. En aangezien ik een reisje voorlopig op m’n buik kan schrijven, toog ik naar Den Haag. Want daar zit sinds juni dit jaar Okini, een pop-up lunchrestaurant aan het Kerkplein (bij Beergarden).
Chef Akira uit Osaka en zijn vriendin Hitomi leerden elkaar drie jaar geleden kennen in India en zijn na wat omzwervingen hier in Nederland terechtgekomen. En dat is maar goed ook. Samen bestieren ze deze enorm sympathieke pop up en maken curry volgens moeder’s recept.
Op de kaart staat Japanse curry rice (kare raisu) met tien verschillende toppings en daar zitten ook verschillende vegetarische en vegan opties bij. De curry zelf is zoals gebruikelijk mild, licht zoet en gekruid met een uiteraard geheim mengsel (naar eigen zeggen gaan er zeven soorten groenten, drie soorten fruit en meer dan twintig kruiden en specerijen in). De curry kun je naar goed gebruik opleuken met wat extra’s zoals gebakken uitjes en kaas en wat extra pit geven met chili olie.
Wij aten de chicken katsu curry (€ 13,50) en de hamburg curry (€14,50, tijdelijk op de kaart). Daarnaast bestelden we ook nog twee korokke, Japanse aardappelkroket (€3,50 per stuk) en wat extra pickles. De kip had een perfect krokant panko-laagje en de hamburger is, zo zei mijn liefste, véél lekkerder dan de Nederlandse. De rijst/curry ratio (ja, belangrijk) is optimaal en de curry smaakte als… ja, verdomd, als in Japan dus. De korokke waren goed op smaak en als ik dan toch iets te piepen heb, dan hadden ze van mij wat steviger gemogen. Het toetje kregen we van het huis: een stukje fluffy cheesecake en een stukje matcha/wittechocoladecake. Die laatste zijn ze nog aan het fine tunen voordat het officieel op de kaart mag, maar ik zou er niks meer aan doen.
Naast de kare raisu staan ook verschillende rice bowls (katsu don) op de kaart, sandwiches in de varianten tofu, ei en kip, een hamburgermenu en als summer special (alleen deze maand nog) cold ramen, ook in vega variant. En voor het hier in Nederland ontstane patatje-Japanse curry kom ik zéker nog een keer terug.
Dus hup, op een drafje naar Japan, in Den Haag. Lekker dichtbij.
Let op: Okini is alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11:30 tot 15:00.
Ze hebben geen eigen website; je kunt ze het beste volgen op hun Instagram– of Facebook-account.