Ja lieve mensen, normaal gesproken staat mijn evenementenpagina vol met leuke dingen om naartoe te gaan. Maar ja…
Gelukkig kun je ook genoeg Japanse dingen thuis doen. Een paar suggesties.
Lekker kijken
De bioscopen zijn dicht, maar je kunt natuurlijk heerlijk Japans Netflixen en alle Ghibli-films bingewatchen. Maar er is meer.
Over Ghibli gesproken: kijk op NHK World Japan naar de vierdelige documentaire over de legendarische anime regisseur himself, ’10 Years with Hayao Miyazaki’. En als je toch op deze site bent, neus dan even verder en je bent zo een middag of avond zoet. Kijk bijvoorbeeld naar de serie ‘Journeys in Japan’, ‘#TOKYO’ of ‘Cycle Around Japan’. Aanrader deze site!
Ook op YouTube is veel te vinden. Zoals deze leuke documentaire uit 2013; regisseur Petri Storlöpare (Zweden) interviewt in ‘A life in Japan’ 19 buitenlanders die in Japan wonen over hun ervaring in Japan en mening over het land. Of kijk deze mooie documentaire over natuur en mens in vier seizoenen in Kanazawa, ‘Book of Seasons – A year in Kanazawa’. Droom weg bij wonderschone beelden en het heerlijke stemgeluid van Sir David Attenborough in deze fantastische documentaire over Satoyama. Kom tot slot helemaal tot rust met een half uurtje natuurgeluiden en -beelden uit Ghibli-films, samengesteld door HBO Max.
PS als je meer van luisteren dan van kijken houdt: eerder verzamelde ik een lijstje podcasts over en uit Japan.
Naar het museum
Nee, niet echt natuurlijk. Maar wel een beetje.
Als kunstliefhebber kom je ook online aan je trekken.
Het Rijksmuseum is digitaal open. Zo vertelt Menno Fitski, Hoofd Aziatische kunst, ons vanuit huis alles over twee levensgrote schermen met daarop de berg Fuji van Yoshida Hiroshi. Sowieso kun je een kleine rondleiding krijgen langs de hoogtepunten van het Aziatisch Paviljoen via de app. En laat je tot slot even bijspijkeren met ‘Japanse kunst voor dummies – 10 essentiële begrippen uitgelegd’. Leuk toch?
De prachtige tentoonstelling ‘Great Tokyo: One Hundred Views by Koizumi Kishio’ van privémuseum Nihon na hanga zou vorig jaar in reprise gaan. Helaas… In plaats daarvan hebben ze honderd dagen lang op hun Instagram account een print van Koizumi Kishio’s ‘One hundred pictures of Great Tokyo in the Showa era’ laten zien met daarbij het originele commentaar (deze serie liep 20 maart van t/m 2 juli 2020, even scrollen). Via Google Maps kun je de locaties van al deze prints zien in het Tokyo van nu.
In het Van Gogh Museum kun je ontdekken hoe Vincent Van Gogh inspiratie vond in Japanse prenten. Hij was een enthousiast verzamelaar; voor hem werkten de prenten als een katalysator. Ze leerden hem op een andere manier kijken naar de wereld. Maar veranderde zijn eigen werk daar ook wezenlijk door? Lees het hier!
Vorig jaar had het Victoria and Albert Museum een schitterende tentoonstelling over kimono: ‘Kimono: Kyoto to Catwalk’. Helaas hebben wij daar door de lockdown niet live van kunnen genieten, maar op de site kun je héél veel terugkijken. Ook is op YouTube een curator tour in vijf delen te zien. Ben je er toch nog een beetje bij.
Meer? Veel meer? Ga naar Google Arts & Culture (of download de app) en tik in de zoekbalk ‘Japan’. De thema’s, collecties, verhalen, musea en gebruikersgalerijen vliegen je om de oren.
Gegarandeerd uren kunstplezier!
Genoeg van passief kijken en luisteren?
Hup, aan de slag dan!
Puzzelen
Oh, ik hou ervan. Lekker zen puzzelen, muziek op de achtergrond, glaasje wijn erbij…
Ik vond (oa) deze drie Japanse legpuzzels: een van het iconische Himeji kasteel, de prachtige amandelbloesem van Vincent van Gogh en (moeilijk!) The Great Wave van Hokusai.
Let op: puzzels raken op dit moment snel uitverkocht, dus het kan zijn dat ik je blij maak met een dode mus (of link). Google in dat geval de naam van de puzzel en kijk of er andere aanbieders zijn die ze op voorraad hebben. Lees altijd goed de (leverings)voorwaarden van de aanbieder.
Overal uitverkocht? Te duur? Geen plaats?
Online puzzelen kan natuurlijk ook!
Kleuren
Ja, kleuren; ook zo fijn voor thuis. Deze pareltjes heb ik opgespoord voor jullie. En wat voor de puzzels geldt, gaat hier ook op: dode mus, check leveringsvoorwaarden, etc. enzo.
Een kleurboek vol klassieke woodblock prints. En je leert er ook nog wat van, want over elke print en kunstenaar wordt informatie gegeven. Oude Japanse meesterwerken van tuinen, parken en natuur om kleur te geven. En voor de modeliefhebbers: een kleurboek vol prachtige kimono. Tot slot, voor als het je allemaal wat te zoet is, een monster manga kleurboek. Hoe leuk is dat?
DIY
Man man man, Nederland knutselt wat af deze dagen. Ook knutselen en handwerken, maar dan op z’n Japans?
Geïnspireerd geraakt door de tentoonstelling ‘Kimono: Kyoto to Catwalk’? Het Victoria and Albert Museum heeft een patroon voor een jurk – losjes gebaseerd op een kimono – die je zelf kunt naaien. Het is tenslotte bijna lente!
Combineer het nuttige met het aangename en maak een fraai mondmasker met de kits van Japanese Craft Center (bescherming met stijl!).
Altijd al eens origami willen proberen? Nu is het moment. Origamiwinkel Tsuru heeft niet alleen prachtig papier (met of zonder instructie), maar ook heel veel vouwinspiratie.
Of probeer eens kirigami (origami waar een schaar aan te pas komt); Roppongi heeft een leuke download gemaakt voor sakura kirigami (wel even de kleine lettertjes lezen).
Knutselen met kinderen of ben je zelf altijd kind gebleven? Dan zijn de spulletjes van MostCutest.nl echt iets voor jou. Ga zelf aan de slag met bijvoorbeeld squishies verven, gummetjes maken of snoep in elkaar knutselen. Je haalt bij MostCutest.nl alle benodigdheden in huis. En hun inpak stories op Instagram vind ik merkwaardig bevredigend…
Online workshops
Met je gezin of vrienden kun je ook een online workshop volgen, samen of ieder vanuit eigen huis.
Wil je nu eens wel eens echt serieus leren hoe je een kraanvogel vouwt of een origami ballon? Reiko van Origamiwinkel Tsuru leert het je! Haak aan bij een workshop met open inschrijving of vraag naar de maatwerkmogelijkheden.
Heerlijke sushi zelf maken? Organiseer een workshop voor een leuk avondje uit, maar dan thuis. Met Kookeshi kun je een workshop volgen via vooraf opgenomen video’s, live met open inschrijving of in een exclusief arrangement. Voor ieder wat wils!
Eens iets anders dan sushi eten, maar wel Japans? Maak een winterse hot pot (onabe) onder de bezielende leiding van Unobento.
Tot zover mijn alternatieve evenementen voor in de huiskamer.
Veel plezier, wees lief voor elkaar en blijf gezond.