‘Before the Coffee gets Cold’ van Toshikazu Kawaguchi
‘Are you listening?’ Kazu continued. ‘When you return to the past, you must drink the entire cup before the coffee goes cold.’
‘Uh. I don’t actually like coffee that much.’
Kazu opened her eyes wider and brought her face an inch or so from the tip of Fumiko’s nose.
‘This is the one rule you have to absolutely obey,’ she said in a low voice.
Maart dit jaar wandelde ik Waterstones binnen om ‘The Bells of Old Tokyo’ te kopen. Die hadden ze toen helaas nog niet; over dat boek een andere keer. Omdat ik nooit zonder een boek de deur uitloop, kocht ik ‘Before the Coffee gets Cold’, het debuutroman van Toshikazu Kawaguchi, gebaseerd op zijn gelijknamige toneelstuk. Inmiddels ook in het Nederlands als ‘Voordat de koffie koud wordt’ verkrijgbaar.
Diep van binnen ben ik een sentimentele romanticus. En dat is misschien wel de reden waarom ‘Before the Coffee gets Cold’ mij zo aanspreekt. Het is geen diepgaande literatuur, maar ik vond het heerlijk.
Stel je voor: Tokyo hartje zomer, heet, klam, het geluid van krekels. Ergens in een steegje zit in een souterrain een koffiehuis, een kissaten. Binnen is het rustig en heerlijk koel. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan.
Het is ook een heel bijzonder koffiehuis, want hier kun je terug in de tijd. Of vooruit, naar de toekomst (al is dat een stuk lastiger). Dit tijdreizen is wel aan een aantal regels gebonden, waarvan de belangrijkste zijn: 1) je kunt niets veranderen aan wat gebeurd is, het heden blijft zoals het is, en 2) je moet terug zijn voordat de koffie koud wordt.
In vier hoofdstukken lezen we hoe vier gasten een unieke reis door de tijd maken. Heb jij wel eens liefde door je vingers laten glippen en heb je spijt van wat je toen niet hebt gezegd? Zou je nog wel eens met je man willen praten, voordat Alzheimer ervoor zorgde dat hij je naam niet meer weet? Of misschien wil je nog wat zeggen tegen je zus, voordat ze overleed. Of je dochter opgegroeid zien, voordat jij overlijdt?
Dit boek gaat over verlies en spijt, over liefde en troost. En wat we misschien anders hadden gedaan, als het kon. Een fijn roman voor wie een klein hartje heeft.